Verkeersboetes

Er valt een envelop van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) op uw deurmat met daarin een boete. Dit is altijd vervelend, maar zeker wanneer de boete naar uw mening onterecht is. Naast boetes van het CJIB is het ook mogelijk om een boete van de gemeente te ontvangen. Dit zijn eigenlijk altijd parkeerboetes, waarbij u niet of te weinig parkeergeld heeft betaald. Bent u het niet eens met een boete? Dan maakt u bezwaar tegen de boete om zo tot wel honderden euro’s te besparen.

Voor welke overtredingen kan ik een boete ontvangen?

Er zijn allerlei verkeersovertredingen waar u een boete voor kunt ontvangen. Er zijn lichte overtredingen, zoals het overschrijden van het snelheidslimiet met een paar kilometer per uur of verkeerd parkeren. Dit zijn geen ernstige overtredingen en vaak ontvangt u hiervoor een lage boete. Ernstige overtredingen zijn onder andere rijden onder invloed of het extreem overschrijden van het snelheidslimiet. Bij sommige boetes horen sancties, zoals het tijdelijk kwijtraken van uw rijbewijs, en er zijn gevallen waarin u strafrechtelijk vervolgd kunt worden.

Welke soorten verkeersboetes zijn er?

Heeft u een boete ontvangen? U kunt een (onterechte) boete ontvangen van het CJIB. De verschillende soorten boetes onderscheidt u aan de letter in de rechterbovenhoek. Een naheffingsaanslag ontvangt u altijd van de gemeente en niet van het CJIB. Er zijn vier verschillende soorten boetes.

Verkeersboete (M)

De meest voorkomende verkeersboete is te herkennen aan de M in de rechterbovenhoek. Deze boete van het CJIB ontvangt u bijvoorbeeld voor te hard rijden of rijden zonder gordel om. Een andere benaming voor deze verkeersboete is de Mulderboete. Bij deze boete ontvangt u ook een acceptgiro, zodat u de boete direct kunt betalen.

Naheffingsaanslag parkeerbelasting

U ontvangt een naheffingsaanslag wanneer u geen parkeergeld of te weinig parkeergeld betaald heeft. De parkeercontroleur heeft vastgesteld dat u een overtreding heeft gemaakt en bij terugkomst bij uw auto ontdekt u een boete onder de ruitenwisser. Deze boete, afkomstig van de gemeente, komt enkele weken later ook per post op uw deurmat met daarbij een acceptgiro die u direct kunt betalen.

Strafbeschikking (O)

Een strafbeschikking is een boete voor een serieuze overtreding, zoals het negeren van een rood kruis of het fors overschrijden van het snelheidslimiet. Deze boete ontvangt u van het CJIB of het Openbaar Ministerie en is te herkennen aan de letter O in de rechterbovenhoek. De boetes voor serieuze overtredingen vallen onder het strafrecht en de overtreding kan op uw strafblad komen te staan.

Transactievoorstel (T)

Een transactievoorstel is een boete van het Openbaar Ministerie en is te herkennen aan de letter T in de rechterbovenhoek. Deze boetes zijn voor serieuze overtredingen, zoals het extreem overschrijden van het snelheidslimiet of rijden onder invloed. Naast een geldboete kunnen er ook andere sancties volgen, zoals het tijdelijk in moeten leveren van uw rijbewijs. De boete is een soort afspraak tussen u en de Officier van Justitie. Betaalt u de boete direct? Dan hoeft u niet voor te komen bij de rechter. Wanneer u het niet eens bent met de boete kunt u er ook voor kiezen om uzelf te verdedigen tijdens een zitting.

Ik heb onterecht een boete gekregen. Moet ik deze betalen?

Heeft u onterecht een boete gekregen van het CJIB of van de gemeente? Dan maakt u bezwaar tegen deze boete. Door een bezwaarschrift in te dienen geeft u aan dat u de boete als onterecht ziet. In dit bezwaarschrift geeft u duidelijk aan waarom u vindt dat de boete onterecht is. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat iemand anders in uw auto reed. Het is belangrijk dat u de boete nog niet betaalt wanneer u deze wilt aanvechten. Uw bezwaarschrift wordt namelijk alleen in behandeling genomen wanneer de boete nog niet voldaan is.

Onterechte boete auto: hoe lang heb ik om bezwaar te maken?

U heeft zes weken de tijd om een bezwaarschrift in te dienen. In principe staat er op de boete tot wanneer u hier bezwaar tegen kunt maken. Een andere manier om dit uit te rekenen, is door zes weken op te tellen bij de dagtekening. Zorg ervoor dat u op tijd bezwaar maakt, want bezwaren die na zes weken worden ingediend, worden niet in behandeling genomen. U kunt zelf bezwaar maken tegen de boete, maar u kunt ook de hulp van The Legal Firm inschakelen.

Onterecht een verkeersboete ontvangen?

Heeft u onterecht een verkeersboete ontvangen? Neem contact met ons op.